Welkom bij Pieter Zeeman Experience

Beste leerling uit groep 8,

Hoe zal het zijn in het voortgezet onderwijs? Dat moet je zelf ervaren! We kunnen je van alles over Pieter Zeeman vertellen, maar we ontvangen je liever bij ons op school. We hebben een mooi programma voor je samengesteld met lessen in allerlei vakken. Onze docenten laten je nieuwe dingen ontdekken. In de ene les ligt de nadruk op leren door weten (een theorieles), in de andere les op leren door doen (een praktijkles). Je mag kiezen wat je leuk vindt. Je kiest per blok (kleur) één vak. Zo kan je alvast proeven aan wat komen gaat.

Het experience-programma

We hebben in dit schooljaar drie Experience-blokken met voor elk vak drie lesdagen. Je kunt uit ieder blok (kleur) één vak kiezen. Dit vak krijg je dan drie keer. Natuurlijk mag je verspreid over het schooljaar drie blokken komen. Maar als je één blok meedoet is dat natuurlijk ook goed. We moeten er op letten dat de lesgroepen niet te groot worden. We plaatsen daarom op volgorde van inschrijving.

Het programma

Expererience2020

Tijd en plaats

De Experience-lessen starten om 14.45 uur en eindigen om 16.15 uur op woensdagmiddag.
We hebben met de basisscholen over deze tijd overleg gehad. We hebben afgesproken dat je naar Pieter Zeeman mag komen als je op school daarover goede afspraken hebt gemaakt. Je wordt ontvangen bij de hoofdingang van de school. Dat is dezelfde ingang als die van de bibliotheek. Je gaat dan met één van onze docenten mee naar de les. Mocht je gebracht worden dan is er voor de ‘chauffeurs’ een lekker kopje koffie of thee.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven voor Pieter Zeeman Experience door een e-mail te sturen aan: experience.pz@pontes.nl

Wil je dan het volgende vermelden: • Naam • Adres • Basisschool • Kleur blok • Gekozen vak

Meer vragen?

Als je nog vragen hebt dan mag je altijd contact opnemen met mevrouw J. Wierstra, coördinator brugklassen: j.wierstra@pontes.nl

Korte omschrijving van de vakken

onderzoek & ontwerpen
Bioloog, medicus, architect, ingenieur of designer... het zijn allemaal beroepen uit het dagelijks leven. Dit klinkt misschien wel interessant, maar wat is het precies? Op het Technasium maak je kennis met deze beroepen. Het Technasium is dé voorbereiding op een Bèta- technische vervolgopleiding!

Bij onderzoek & ontwerpen werk je altijd in een groepje aan de opdracht. Zo kun je ontdekken waar je goed of minder goed in bent. Op 2, 9 en 16 september kan je tijdens de Experience-dagen van Pieter Zeeman werken aan de opdracht: “Een uitkijktoren voor natuurgebied ‘Levensstrijd’”
 

praktijkvak: visagie
In deze drie lessen leer jij verschillende technieken, hippe trends en het belangrijkste; hoe jij jezelf verzorgt op het gebied van beauty!

In de eerste les gaan we aan de slag als heuse nagelstylisten. Je leert hoe je een handmassage geeft, hoe je de nagels moet verzorgen en een leuke nagellak techniek genaamd ‘marble’. 

In les 2 leren jullie als een echte visagist te werk te gaan. Hoe breng je nou een mooie dagmake-up aan en krijg je te horen wat de do’s en dont’s zijn op make-up gebied.  

De laatste les zullen jullie ervaren hoe het is om in een kapsalon te werken. 
jullie mogen elkaars haren wassen, föhnen en leren hoe je een vissengraatvlecht moet maken. Lijkt het je nou niks, dat haren wassen? Dan is er ook nog een andere optie; leer scheren als een echte barbier! In de kappersbranch is de barbier helemaal hip. Een barbier richt zich vooral op het knippen en scheren van mannen.

Heb je interesse in deze leuke Experience middag? Meld je dan snel aan!
 

wiskunde
Bij de Experience wiskunde maak je kennis met getallen, ruimtefiguren en Pythagoras. Je krijgt een beeld van wat wiskunde is en wat je er op het voortgezet onderwijs mee doet. Je gaat (mee)denken, opdrachten doen en zelf aan de slag, want wiskunde is denken en doen.Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan in voor dit vak!
 

kunst
Bij de Experience kunst gaan jullie 3 lessen kennismaken met diverse materialen. Afhankelijk van de grootte van de groep werken we met klei, maken jullie uitsnijdingen en gaan we experimenteren met nieuwe materialen (pastel, ecoline, graffiti) zodat jullie al een beetje kunnen ervaren hoe het is om bij ons op Pieter Zeeman in een echt kunstlokaal kunstzinnig bezig te zijn. Onze kunstdocenten vinden jouw ideeën en jouw creativiteit heel belangrijk, dus voel je altijd vrij om te vertellen wat jij fijn vindt. Wie weet kunnen we dat gebruiken tijdens de proeflessen. Als het je leuk lijkt om kunst te maken, hopen we je snel te ontmoeten bij ons creatieve vak.

biologie
Bij de Experiece biologie gaan we het volgende doen tijdens de lessen:
Les 1: Wat is biologie, hoe zit een echt skelet in elkaar, hoe herken je plantaardige en dierlijke cellen, enzovoorts.
Les 2: Microscoop tekenen. Je gaat zelf een preparaat maken en bekijken onder een microscoop. Je kunt van alles bekijken met een digitale microscoop. Hoe is de indeling van het dierenrijk en wat is evolutie.
Les 3: Kraak de code in de escaperoom en los de puzzels op met alles wat je geleerd hebt.

scheikunde

 

sport
Om jullie alvast kennis te laten maken met sport ofwel lichamelijke opvoeding op Pieter Zeeman hebben we de Pieter Zeeman Experience sport bedacht. Je komt dan een aantal keer kennismaken en proefdraaien in onze gymzaal samen met andere kinderen uit groep 8, van verschillende basisscholen. 

Tijdens de Experience sport kun je alvast kijken hoe het gebouw eruit ziet en kennismaken met een docent, namelijk met mij; mevrouw de Jonge. 
Ik laat je de kleedkamers en de spullen zien. Daarna vertel ik je over hoe het er bij ons op school aan toe gaat bij een echte les lichamelijke opvoeding Jullie kunnen mij vragen stellen over de lessen en de school. Maar het allerbelangrijkste, we gaan lekker sporten! 
We zullen verschillende proeflessen doen met daarin verschillende onderwerpen. Iedere week doen we weer iets anders! Natuurlijk mogen jullie ook zelf aangeven wat je graag zou willen doen in de les. Niet alles is mogelijk, maar als het een goed idee is dan kunnen we dat waarschijnlijk ook doen. 
Ik hoop dat ik veel van jullie terugzie op de Experience zodat we elkaar alvast een beetje kunnen leren kennen en samen kunnen sporten. Ik heb er zin in! Tot dan!
 

horeca, bakkerij & recreatie

 

Engels op hoog niveau

 

programmeren
Programmeren is superleuk om te doen! In deze Experience Class ga je leren programmeren in Scratch. In drie lessen leer je games te maken in de online Scratch omgeving. Je leert verschillende programmeerblokken gebruiken. Ook leer je hoe je een spel zo mooi mogelijk kunt maken. Je hebt geen laptop nodig, we werken op de schoolcomputers. Je kunt thuis verder gaan met programmeren, dus wie weet is deze Experience Class het begin van een nieuwe hobby! 

Frans
Wat leuk dat je interesse hebt in deze Experience. Tijdens deze Experience zal je merken dat je stiekem al heel wat Franse woorden kent. Je leert hoe je jezelf kan voorstellen in het Frans, je leert handige zinnetjes voor op vakantie en kom je wat meer te weten over de Franse cultuur.

praktijkvak: metaal & energie