Bouwen, Wonen & Interieur

Een enorme brug waar duizenden mensen dagelijks overheen gaan. Een moderne woonwijk. Nieuwe stations in Utrecht en Amsterdam. Allemaal spectaculaire bouwwerken door mensen gemaakt! Door ontwerpers, tekenaars, metselaars, schilders, interieurspecialisten, bouwkundigen, meubelmakers en honderden andere specialisten. En straks door jou?

Bouwen, Wonen & Interieur leer je op het vmbo

Bouwen, wonen & interieur is een veelzijdige bedrijfstak. Waar anders kun je zo gevarieerd de richting kiezen waarin je gaat werken. Infra (wegen en landschappen), metselen, meubelmaken, bouwen van winkelinterieurs of mooie stands op een beurs, schilderen of afwerken, timmeren, houtbewerking met machines of in een creatieve hoek met interieuradvies, ontwerpen in 2D en 3D CAD of sign (belettering) zijn enkele voorbeelden.

Maar ook je werkplek is veelzijdig. Wat denk je bijvoorbeeld van werken op kantoor waar je de planning maakt of ontwerpt, in een hal met computergestuurde machines, op de bouwplaats een gebouw neerzetten of een verbouwing bij mensen thuis.

Een combinatie van deze werkplekken komt ook veel voor. Je kunt werken bij een groot of klein bedrijf of als zelfstandig ondernemer. Met Bouwen, Wonen en Interieur kun je werken op de bouw en een gebouw neerzetten waar je trots op mag zijn. Maar allang is Bouwen, Wonen en Interieur niet alleen de bouwplaats of alleen werken met je handen. Dat heb je hierboven wel kunnen lezen.

Het programma

Opbouw van het profiel

Bouwen, Wonen en Interieur bestaat, net als elk ander beroepsgericht profielvak, uit een verplicht deel (4 modulen) en 4 beroepsgerichte keuzevakken.  Alle leerlingen volgen de vier verplichte modulen van het beroepsgericht profielvak. Daaraan besteed je ongeveer de helft van de beschikbare tijd. Het landelijke examen gaat hierover. De vier keuzevakken mag je zelf kiezen uit het aanbod. Deze worden afgesloten met een schoolexamen. Elke module of beroepsgericht keuzevak heeft een omvang van ongeveer 100 lesuren.

Stage

Oriënterende stage

In het derde leerjaar ga je 3 weken op oriënterende stage. Deze weken ga je bij een bedrijf van jouw keuze kijken, bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf of een meubelmaker. Bij het bedrijf werk je mee met alles wat er moet gebeuren en kun de dingen die je op school hebt geleerd uitvoeren of verder oefenen. Op deze manier ervaar je hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat. Misschien hou je er wel een baan aan over!

Naast de stage worden er ook regelmatig gastlessen en excursies georganiseerd en wanneer het mogelijk is doen we mee aan vakwedstrijden.

Iets voor jou?

Heb je interesse in het profiel bouwen, wonen & interieur? Kijk dan goed rond tijdens introductiedagen, ga kijken op de open dag en ontdek of dit profiel iets voor jou is! Pas na het 2e leerjaar wordt er een keuze gemaakt voor een profiel.

Kom je gezellig een
keertje sfeer proeven?

Open dag

voor leerlingen en ouders/verzorgers
Meer informatie