Horeca, Bakkerij & Recreatie

Als je op Schouwen-Duiveland woont, dan zijn horeca, toerisme en recreatie bijna vanzelf een deel van je leven. Wil jij later ook aan de slag in dat gebied? Dan is de afdeling horeca, bakkerij & recreatie iets voor jou.

 

Horeca, bakkerij & recreatie leer je op het vmbo

De drie onderdelen van de afdeling HBR komen in derde én de vierde klas aan bod. Bijna altijd gaat het om een combinatie van theorie en praktijk. Uiteindelijk ga je alles wat je geleerd hebt gebruiken in de praktijk met en voor echte gasten, onder andere in ons schoolrestaurant FoodFacts.

Horeca

In klas 3 starten we na een aantal voorbereidingslessen met een lunchcafé. Samen met je klasgenoten ga je een lunch verzorgen je docenten, maar ook voor ander personeel van school. De ene keer maak jij de lunch klaar en de andere keer sta je bijvoorbeeld in de bediening. Zo maak je kennis met verschillende kanten van het vak: de keuken en het restaurant.
In klas 4 verzorg jij elke week samen met je klasgenoten een 3-gangen diner voor gasten die je zelf mag uitnodigen of voor gasten die zelf een plek reserveren. Iedereen kan hiervoor reserveren. Uiteraard zijn er iedere keer maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Bakkerij

Bij het onderdeel bakkerij leer je in klas 3 eerst de basis. Welke soorten deeg en beslag zijn er bijvoorbeeld, en hoe maak je die? Als je dat weet, leer je ook welke producten je er allemaal van kan maken en welke variaties daarop mogelijk zijn. Je maakt (en proeft!) diverse soorten brood en broodjes, allerlei verschillende koekjes en taartjes. Zo leer je de bakkerij kennen.
In het vierde leerjaar gaan we verder in op verwerking van bakkerijproducten in het restaurant, maar we nemen ook een kijkje in de wereld van de patisserie. Bij patisserie gaat het om producten als chocolade, mousses, gebak en nog veel meer. We maken een deel van deze producten voor verkoop binnen school, maar uiteraard niet voordat je ze zelf geproefd hebt!

 

Recreatie

Recreatie is geen apart onderdeel: het zit verwerkt in de verschillende activiteiten die op HBR georganiseerd worden. In het derde en vierde leerjaar leer je over de verschillende vormen van recreatie. Zo ontdek je dat recreatie veel meer kan zijn dan werken op een camping. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een artiestenplanning voor een festival of het organiseren van thema-avonden voor het restaurant: ook dat is recreatie.

Gastlessen en Foodlab Zeeland

Natuurlijk leer je bij HBR alles wat je nodig hebt voor het examen en het vervolgonderwijs, maar er gebeurt meer. Zo worden er regelmatig gastlessen gegeven. Tijdens zo’n les komt iemand die werkt in het vakgebied naar school om te vertellen over zijn of haar werk. Er wordt hierbij veel aandacht besteed aan typisch Zeeuwse producten. Je krijgt les van diverse chefs en souschefs van Schouwen-Duiveland. Je werkt dan met producten waar je normaal op school niet mee werkt en die juist bijzonder zijn voor Zeeland of specifiek voor Schouwen-Duiveland.
In leerjaar 3 worden lessen gegeven door chefs van het Schouwse Bord. In het vierde leerjaar wordt dit gedaan door onder andere chefs en restaurateurs van de Zilte Academie en ander contacten binnen de horeca-, bakkerij- en recreatiewereld.

Werk je graag met je handen? Werk je graag in teamverband? Maak je graag mooie/lekkere dingen? Je bent van harte welkom bij de afdeling horeca, bakkerij en recreatie.

 

Foodlab Zeeland

Als je bij ons de vmbo opleiding HBR volgt dan loop je automatisch mee in het Foodlab-traject. Foodlab Zeeland is een organisatie die ervoor zorgt dat de verbinding tussen horeca-onderwijs en het horeca-bedrijfsleven goed is. Zo’n 60 bedrijven zijn lid van Foodlab.  
Op deze manier is er een goede aansluiting met het mbo (Scalda). Er is bijvoorbeeld veel contact tussen de docenten van het vmbo en mbo. Je gaat ook op bezoek op het mbo en leert daardoor het eventuele vervolgtraject al kennen. Hierdoor is het zelfs mogelijk om sneller door te stromen binnen je vervolgopleiding op het mbo. Wil je uiteindelijk niet verder in de horeca? Dan is er niks verloren. Met je vmbo-opleiding HBR op zak, kun je voor jezelf en anderen zorgen en ben je klaar voor de toekomst.

In beeld

Iets voor jou?

Heb je interesse in het profiel horeca, bakkerij & recreatie? Vind dan meer informatie tijdens ons Open Huis. Pas na het 2e leerjaar wordt er een keuze gemaakt voor een profiel.