Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR)

Als je woont op Schouwen-Duiveland, dan zijn horeca, toerisme en recreatie bijna vanzelf een deel van je leven. Wil jij later ook aan de slag op dat gebied? Dan is de afdeling Horeca, Bakkerij & Recreatie iets voor jou.

Horeca, Bakkerij & Recreatie leer je op het vmbo

De drie onderdelen van de afdeling HBR komen in derde én de vierde klas aan bod (pas na het 2e leerjaar wordt er een keuze gemaakt voor een profiel). Bijna altijd gaat het om een combinatie van theorie en praktijk. Uiteindelijk ga je alles wat je geleerd hebt gebruiken in de praktijk met en voor echte gasten, onder andere in ons schoolrestaurant FoodFacts.

Horeca

In klas 3 starten we na een aantal voorbereidingslessen met een lunchcafé. Samen met je klasgenoten ga je een lunch verzorgen voor je docenten, maar ook voor ander personeel van school. De ene keer maak jij de lunch klaar en de andere keer sta je bijvoorbeeld in de bediening. Zo maak je kennis met verschillende kanten van het vak: de keuken en het restaurant. In klas 4 verzorg je elke week samen met je klasgenoten een driegangendiner voor gasten die je zelf mag uitnodigen of voor gasten die zelf een plek reserveren. Iedereen kan hiervoor reserveren. Uiteraard zijn er iedere keer maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Bakkerij

Bij het onderdeel Bakkerij leer je in klas 3 eerst de basis. Welke soorten deeg en beslag zijn er bijvoorbeeld en hoe maak je die? Als je dat weet, leer je ook welke producten je er allemaal van kunt maken en welke variaties daarop mogelijk zijn. Je maakt (en proeft!) diverse soorten brood en broodjes, allerlei verschillende koekjes en taartjes. Zo leer je de bakkerij kennen.
In het vierde leerjaar gaan we verder in op verwerking van bakkerijproducten in het restaurant, maar we nemen ook een kijkje in de wereld van de patisserie. Bij patisserie gaat het om producten als chocolade, mousses, gebak en nog veel meer. We maken een deel van deze producten voor verkoop binnen school, maar natuurlijk niet voordat je ze zelf geproefd hebt!

Recreatie

Recreatie is geen apart onderdeel: het zit verwerkt in de verschillende activiteiten die op de afdeling HBR georganiseerd worden. In het derde en vierde leerjaar leer je over de verschillende vormen van recreatie. Zo ontdek je dat recreatie veel meer kan zijn dan werken op een camping. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een artiestenplanning voor een festival of het organiseren van thema-avonden voor het restaurant: ook dat is recreatie.

Gastlessen en Foodlab Zeeland

Natuurlijk leer je bij HBR alles wat je nodig hebt voor het examen en het vervolgonderwijs, maar er gebeurt meer. Zo worden er regelmatig gastlessen gegeven. Tijdens zo’n les komt iemand die werkt in het vakgebied naar school om te vertellen over zijn of haar werk. Er wordt hierbij veel aandacht besteed aan typisch Zeeuwse producten. Je krijgt les van diverse chefs en souschefs van Schouwen-Duiveland. Je werkt dan met producten waar je normaal op school niet mee werkt en die juist bijzonder zijn voor Zeeland of specifiek voor Schouwen-Duiveland.
In leerjaar 3 worden lessen gegeven door chefs van het Schouwse Bord (een samenwerkingsverband van Schouwse restaurants die Zeeland en Zeeuwse producten promoten). In het vierde leerjaar wordt dit gedaan door onder andere chefs en restaurateurs van de Zilte Academie (kenniscentrum dat het gebruik van (zilte) Zeeuwse producten promoot) en ander contacten binnen de horeca-, bakkerij- en recreatiewereld.

Werk je graag met je handen? Werk je graag in teamverband? Maak je graag mooie/lekkere dingen? Je bent van harte welkom op de afdeling horeca, bakkerij en recreatie.

Iets voor jou?

Heb je interesse in het profiel Horeca, Bakkerij & Recreatie? Vind dan meer informatie tijdens ons Open Huis.

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.

Voor meer informatie, bekijk ons privacybeleid.