Horeca, Bakkerij & Recreatie

Altijd al iets willen doen met koken, bedienen, toerisme of recreatie? Heb je je wel eens staan te vergapen aan een mooi gevulde etalage met heerlijke banketproducten en dacht je toen..."Als ik dat eens zou kunnen maken". Dan is de afdeling HBR iets voor jou.

Horeca, bakkerij & recreatie leer je op het vmbo

De opleiding HBR bestaat uit drie onderdelen die ook in de naam van de afdeling tot uiting komen, namelijk horeca, bakkerij en recreatie. Al deze onderdelen komen zowel in de derde als ook in de vierde klas aan bod. De meeste aspecten van deze drie richtingen komen theoretisch en praktisch aan bod. Uiteindelijk zal je het geleerde in de praktijk brengen met en voor echte gasten.

Horeca

In leerjaar 3 starten we na een aantal lessen van voorbereiding met een lunchcafé. Samen met je klasgenoten ga je een lunch verzorgen voor onder andere docenten waar je les van krijgt, maar ook voor ander personeel van school.
In leerjaar 4 wordt iedere week een 3-gangen diner bereid en geserveerd voor gasten die je zelf mag uitnodigen of voor gasten die zelf een plek reserveren. Iedereen kan hiervoor reserveren. Uiteraard zijn er iedere keer maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Zowel in leerjaar 3 bij het lunchcafé als ook in leerjaar 4 bij het restaurant voer je de werkzaamheden van de keuken en die van het restaurant uit.

Bakkerij

Met het onderdeel bakkerij start je in het derde leerjaar met de basisvaardigheden. Welke soorten deeg en beslag kunnen er worden gemaakt. En als je die vaardigheid onder de knie hebt rijst de vraag welke producten je er allemaal van kan maken en welke variaties daar op mogelijk zijn. Diverse broodsoorten en broodjes, diverse soorten koekjes en taartjes. Met al deze vaardigheden maak je kennis en leer je in het derde leerjaar de bakkerij kennen.
In het vierde leerjaar gaan we verder in op verwerking van bakkerijproducten in het restaurant, maar we nemen ook een kijkje in de wereld van de patisserie. Denk dan maar aan producten als chocolade, mousses, gebak en nog veel meer. We maken een deel van deze producten voor verkoop binnen school, maar uiteraard niet voordat je ze zelf geproefd hebt! 

Recreatie

Recreatie zit verweven in de diverse activiteiten die we als afdeling organiseren. In het derde en vierde leerjaar leren we verschillende verschijningsvormen van recreatie kennen. Zo zal je je realiseren dat recreatie zich niet beperkt tot het werken op een camping. Een onderdeel zou het maken van een artiestenplanning voor een festival kunnen zijn. Maar ook het organiseren van thema-avonden voor het restaurant is zo’n activiteit.

Gastlessen en Foodlab Zeeland

Naast een goede voorbereiding op het examen en het vervolgonderwijs, worden er gastlessen verzorgd. Tijdens deze lessen wordt veel aandacht besteed aan typisch Zeeuwse producten en worden er lessen verzorgd door diverse chefs en souschefs van Schouwen-Duiveland. Er wordt dan gewerkt met producten waar je normaal op school niet mee werkt en die juist bijzonder zijn voor Zeeland of specifiek voor Schouwen-Duiveland.
In leerjaar 3 worden lessen verzorgd door chefs van het Schouwse Bord.
In het vierde leerjaar wordt dit gedaan door onder andere chefs en restaurateurs van de Zilte academie en ander contacten binnen de horeca-, bakkerij- en recreatiewereld.  

Spreekt dit jou aan en werk je graag met je handen, werk je graag in teamverband en maak je  graag mooie/lekkere dingen. Kom dan naar afdeling horeca, bakkerij & recreatie.

Foodlab Zeeland

Foodlab Zeeland zorgt voor de verbinding van het horeca-onderwijs en het horecabedrijfsleven. Er zijn vier Vmbo’s bij betrokken: Pontes Pieter Zeeman, Pontes Goes, Nehalennia in Middelburg en De Rede in Terneuzen. Zo’n 60 bedrijven zijn lid van Foodlab.

Als je bij ons de vmbo opleiding HBR volgt dan loop je automatisch mee in het Foodlab traject. Dit wil zeggen dat er een goede aansluiting is met het mbo (Scalda). Er is bijvoorbeeld veel contact tussen de docenten van het vmbo en mbo. We gaan kijken op het mbo en leren daardoor het eventuele vervolg traject al kennen. Hierdoor is zelfs mogelijk om sneller door te stromen binnen je vervolgopleiding op het mbo. Wil je uiteindelijk niet verder in de horeca dan is er niks verloren maar heb jij wel je vmbo opleiding HBR op zak, kun je voor jezelf en andere zorgen en ben je klaar voor de toekomst.    

Iets voor jou?

Heb je interesse in het profiel horeca, bakkerij & recreatie? Kijk dan goed rond tijdens introductiedagen, ga kijken op de open dag en ontdek of dit profiel iets voor jou is! Pas na het 2e leerjaar wordt er een keuze gemaakt voor een profiel.

Kom je gezellig een
keertje sfeer proeven?

Open dag

voor leerlingen en ouders/verzorgers
Meer informatie