Vmbo basis/kader

Op Pieter Zeeman worden de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg aangeboden. Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) is een opleiding van vier jaar en bereidt voor op een verdere beroepsopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

De onderbouw van het vmbo

De eerste twee leerjaren van vmbo noemen we de onderbouw.  In de onderbouw wordt een uitgebreid vakkenpakket aangeboden dat voor bijna iedereen hetzelfde is. Het zorgt voor een brede algemene ontwikkeling.

De bovenbouw van het vmbo

Het kiezen van een sector gebeurt op de meeste scholen halverwege het tweede schooljaar. Ook op Pieter Zeeman maak je in de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg deze keuze. Je wordt hierbij geholpen door mentor, decaan en docenten. Zo zijn er bijvoorbeeld activiteiten gericht op loopbaanoriëntatie en -begeleiding en praktische sectororiëntatie waarin je nadenkt over wat je wilt en waar je goed in bent. Je krijgt informatie over vervolgopleidingen en beroepen, van school en van mensen die het beroep uitoefenen.

Examinering vmbo

Bij elke sector en elke leerweg horen bepaalde vakken waarin je aan het eind van je opleiding op Pieter Zeeman examen doet. Je doet examen in de vakken die je hebt gevolgd. vmbo heeft twee examens: een schoolexamen en een centraal examen. Het schoolexamen bestaat uit allerlei toetsen, opdrachten en werkstukken. Die maak je in het derde en het vierde leerjaar. Het centraal examen is landelijk. Je krijgt het aan het eind van het vierde schooljaar, in april, mei en juni. De herkansingen zijn in juni en juli. Op Pieter Zeeman wordt het centraal examen digitaal afgenomen.

Na het vmbo

Afhankelijk van de gevolgde leerweg en sector stromen leerlingen na het vmbo door naar een passende richting in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Leerwerktraject vmbo

In de basisberoepsgerichte leerweg kun je deelnemen aan een leerwerktraject. Dit houdt in dat je in het vierde leerjaar van je opleiding minder vakken op school volgt en een deel van je onderwijsprogramma bij een bedrijf volgt. Je loopt dan of een stage of je krijgt een leerbaan (leerwerkplek). Wij als school zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het leerwerktraject, zowel in als buiten de school. Ook bepalen wij samen met het leerbedrijf de inhoud van het ‘buitenschoolse’ programma en leggen dit vast. Aan het eind van het leerwerktraject doe je in elk geval examen in het beroepsgerichte programma en het vak Nederlands en kun je doorstromen naar een mbo opleiding niveau 2. Deze combinatie van werken en leren vergroot je kansen op het behalen van een startkwalificatie. Bovendien is het eenvoudiger om daarna door te stromen naar het mbo, omdat de school hierover afspraken maakt met mbo-instellingen.

Keuze programma

Verschillende richtingen om uit te kiezen

Op Pieter Zeeman hebben we verschillende richtingen waar je uit kunt kiezen op basis van jouw talenten en interesses. 

Pontes, Bouwen, Wonen en Interieur

Bouwen, Wonen & Interieur

Vind je het interessant om te werken met hout, steen of verf? Dan is het profiel Bouwen, Wonen & Interieur iets voor jou!
Ontdek Bouwen, Wonen & Interieur
pieterzeeman horeca bakkerij recreatie

Horeca, Bakkerij & Recreatie

Mensen laten genieten van heerlijke gerechten, lekkernijen of een leuke vakantie? Bij Horeca, Bakkerij & Recreatie leer je het allemaal!
Ontdek Horeca, Bakkerij & Recreatie
pieterzeeman produceren installeren energie

Produceren, Installeren & Energie

Heb je interesse in techniek en wil je hier meer over leren? Ga dan aan de slag met lessen in de metaal-, installatie- en elektrotechniek.
Ontdek Produceren, Installeren & Energie
pieterzeeman zorg en welzijn

Zorg & Welzijn

Wil je mensen iets leren, helpen, activiteiten organiseren of sportief bezig zijn? Dan is het profiel Zorg & Welzijn iets voor jou!
Ontdek Zorg & Welzijn
pieterzeeman sport

Extra Sport

Vind je het leuk om te sporten en zou je dit graag meer doen op school? Op het vmbo kun je een extra uur sport krijgen!
Ontdek Extra Sport

Kom je gezellig een
keertje sfeer proeven?

Open dag

voor leerlingen en ouders/verzorgers
Meer informatie